In het kader van Allerzielen bracht Mnemosyne op 5 en 6 november 2022 in Oosterbeek en Nijmegen een ode aan de doden met het concert In Friede fahren. Onder leiding van Wolfgang Lange werden werken uitgevoerd van Schütz, Bach, Reger en Escher, waarin de dood vanuit verschillende perspectieven wordt benaderd. Het koor werd begeleid door Linda Paulino (violone) en Alexander Puliaev (kistorgel).
In Friede fahren is onderdeel van het programma ‘Tussen licht, duisternis en licht’, een vierjarige reeks Passie- en Allerzielenconcerten waarin steeds de wisselwerking tussen twee thema’s centraal staat: verlies en verdriet om de (naderende) dood, die onlosmakelijk verbonden zijn met troost, hoop en verlangen naar leven.
Met Musikalische Exequien schreef H. Schütz (1585-1672) een groot gedenkwerk over de dood, dat gezien wordt als het eerste Duitstalige requiem. De concerttitel is ontleend aan het derde deel van dit werk, waarin de Lofzang van Simeon bezongen wordt: “Herr, nun lässest du deinen Diener in Friede fahren” (Lucas 2:29-32).
Het dubbelkorige motet Komm, Jesu, komm van J.S. Bach (1685-1750) is gecomponeerd op een tekst van dichter Paul Thymich. Deze troostrijke tekst beschrijft een innerlijke dialoog met Jezus, waarin de dood met vertrouwen tegemoet wordt gezien en overwonnen wordt door het geloof.
M. Reger (1873-1916) verwerkte de compositietechnieken van Schütz en Bach in de grote traditie van de romantische koorzang in zijn motettenbundel ‘Acht Geistliche Gesänge’. Reger stierf plotseling, nog voor de bundel werd gepubliceerd: de drukproeven werden naast zijn bed gevonden, naar verluidt opengeslagen bij het eerste werk: Der Mensch lebt und bestehet nur eine kleine Zeit.
In het werk van Rudolf Escher (1912-1980) draait alles om klank: harmonie en melodie zijn voor muziek als de longen en ruggengraat voor het leven. Le vrai visage de la paix is een compositie op een gedicht van Paul Eluard, door Escher zelf omschreven als “één poëtisch pleidooi voor de wil tot vrede” – een mooier pleidooi lijkt in de huidige tijd niet denkbaar.
5 november 20.15 uur: Vredebergkerk, Oosterbeek
6 november 15.30 uur: Antonius van Paduakerk, Nijmegen